sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Beaded beads

...siis helmillä päällystetyt helmet. En ole tosi pitkään aikaan koskenut siemenhelmiin, vaikka kaapit on niitä pullollaan. Kun tuossa jokin aika sitten pengoin helmilaatikoitani epätoivon vallassa (siis olen edelleen niin sanotulla ostolakolla ennen kuin vanhat varastot hieman tyhjenee) tajusin, että olen tosiaan täysin kykeneväinen tekemään yhteensopivia helmiä itse.

Helmillä päällystettyjen helmien tekoon on monta tekniikkaa, itse esittelen tässä kahden neulan tekniikan peyote pisto helmen. Päätin samalla napsia muutamia kuvia näyttämään muillekin käyttämääni kahden neulan tekniikkaa. Tekniikka ei ole siis oma keksimäni vaan joskus vuosia sitten netistä opittu.Helmillä päällystettyjen helmien tekoon tarvitset

- Haluamasi kokoisen puuhelmen
- 2 kpl ohuita helmeilyneuloja
- Siemenhelmityöhön tarkoittettua lankaa (itse käytän Nymon nylon lankaa)
- Siemenhelmiä haluamassasi koossa ja väreissä. Mielestäni parhaan tulokset saa tasakokoisilla helmillä, kuten esimerkiksi delicoilla 
- Mielikuvitusta ;-)Aluksi tehdään sopivan mittainen pätkä peyote pistoa kuvan mukaan. Sopiva mitta riippuu täysin puuhelmesi koosta. Mikäli peyote pisto ei ole tuttu, kannattaa tutustua siihen ennen kuin kokeilet tätä tekniikkaa. Hyviä kuvitettuja ohjeita löytyy esimerkiksi Bead & Button:lta ja Bead Pattern Central:lta.


Muodosta pitkulaisesta peyote pätkästä tiukka rinkula puuhelmen keskikohdan ympärille. Rinkulan tulisi tosiaan olla melko napakka, jotta se pysyisi tiukasti paikallaan. Siksipä on parasta tehdä rinkulasta vaikka piirun verran liian lyhyt, kuin hieman pitkä ja siten löysä.

Kiinnitä peyote aloitus rinkula paikalleen pyörittämällä lankaa muutaman kerran tiukasti puuhelmen ympäri. Itse kiinnitän rinkulan ainakin neljästä eri kohtaa käyttäen hyödykseni peyote rinkulaa, jonka läpi pujotan lankaa. Mitä tiukempi sitä parempi.Kun peyote rinkula on napakasti kiinnitetty aloita normaali peyote pisto kuvan mukaisella tavalla.Kuvassa näkyy esimmäinen valmis peyote kierros


Ensimmäisen rivin tehtyäni siirryn toiseen neulaan ja teen ensimmäisen peyote pisto rivin aloitus peyote rinkulan toiselle puolelle. Käytän usein tätä vuorottelevaa tekniikkaa, koska täten pystyn kontrolloimaan kavennuksia ja kuviointia paremmin. Kavennukset toimivat kuten normaalissa peyote pistossa, siis vähentämällä lisättävien helmien määrää kierroksella.
Tässä vielä muutama kuva valmistuneista helmistä. Puuhelmet ovat mielestäni mukavia 'alushelmiä' tähän hommaan, koska ne eivät ole yhtä liukkaita kuin muut helmet ja koska niissä on usein iso reikä. Puuhelmet on myös helppo värjätä vaikkapa tussilla.

Helmillä päällystettyjen helmien teko on melko työlästä hommaan. Käytin näissä koon 11 delicoja, joten yhden helmen tekemiseen meni noin 1,5 - 2 tuntia. Pitkä aika johtuneen myös harjoituksen puutteesta, sillä viimeksi tein päällystettujä helmiä varmaan 2 vuotta sitten.

Suunnittelmani koru vaatii vielä muutamia helmillä päällystettyjä helmiä, joten sillä aikaa voitte tutustua vanhempaa tuotantooni muutaman vuoden takaisessa postauksessa 'Learning French'.

3 kommenttia:

 1. Voi että, kärsivällisen ihmisen puuhaa.
  Näytäthän sitten lopputuloksen!

  VastaaPoista
 2. Jep - tätä varten pitää löytää kyllä kipinä. Kuvia tulossa sitten hamassa tulevaisuudessa...

  VastaaPoista
 3. No huh, näyttää sellaiselta touhulta että mulla lentelisi tavarat seinille :) Kunnioituksella ihastelen.

  VastaaPoista