sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Afrikka on sarvikuonojen maa

Olen onnekas siinä mielessä, että työni vie minut mitä erikoisempiin paikkoihin, joihin en ehkä lomailijana olisi eksynyt. Yksi näistä on Afrikka, jossa minulla on ollut ilo vierailla useamman kerran viime vuosien aikana. Viimeksi lokakuussa piipahdin työmatkalla Sambiassa.

Turistin näkökannasta työmatkoissa on se huono puoli, ettei aitoa turismia oikein kerkeä harjoittaa, kun päivät täyttyvät työhön liittyvillä asioilla ja nähtävyydet tallentuvat kameralle tärähtäneinä suttuina auton ikkunasta kuvattuna. Toisaalta työmatkailussa on hyvätkin puolensa. Kun antaa muiden laatia päivän ohjelman löytää itsensä usein paikoista joihin ei minkään sortin Extreme-Travel opuskaan olisi osannut sinua neuvoa. Lisäksi jos lomafiilikset iskee työmatkalla,  paikan päällä on helppoa tarkastaa ja arvioida alueen turismipotentiaali.

Sambia on matkojeni kohteista mielestäni se kaiken peri-afrikkalaisin. Sambiassa koin ne lapsuuden mielikuvat Afrikasta, jossa ihmiset edelleen asuvat olkikattoisissa savimajoissa ja tekevät ruokansa avotulella. Naisista värikkäissä sarongeissa kantamassa vesiruukkuja päänsä päällä ja pienistä valkohampaisista hymyilevistä lapsista teiden varsilla vilkuttamassa ohi meneville autoille.

Seuraavaksi niitä auton ikkunasta otettuja tärähtäneitä kuvia Sambiasta...ja ehkä vähän muitakin ;-)Oleskelin Namibiassa muutamia vuosia sitten hieman pidemmän aikaa työn merkeissä. Suurimman osan ajasta vietin maan etelä osissa melko kuivassa ja karussa maisemassa, mutta poikkesin myös maan koillisosaan ja pääkaupunkiin Windhoekiin oleskeluni aikana. Namibia on ehdottamasti rauhallisin ja turvallisin Afrikassa vierailemistani maista. Ihmiset ovat todella ystävällisiä ja luonto on uskomattoman kaunista omalla karulla tavallaan. Parhaat ruoka elämykset Afrikan reissuiltani ovat juuri Namibiasta, jossa ensimmäinen illalliseni oli Windhoekin kuuluisassa Joe's Beer Housessa - parhas pihvi ikinä! Vegetaristeille paikka ei ehkä ole mitä parhain elämys, sillä suurin osa olkikattoisista 'Lodgeista' sisustaa seinänsä antilooppien päillä ja tarjoaa metsästyksen ystäville puuhaa jos jonkinlaista. Mutta meille liharuuan ystäville Namibia on eräänlainen afrikkalainen kulinaari taivas, jonne toivon voivani joskus palata.

Etelä-Afrikka on ehkä länsimaisin Afrikan valtioista joissa olen vieraillut, mutta poliittisen historiansa vuoksi ehkä yksi hämmentävimpiä kokemiani paikkoja.  Toisaalta Etelä-Afrikka on kuvan kaunis maa, jossa yhdistyy monta lomailijan unelmaa....

- Pitkiä hiekkarantoja auringonpalvojille
- Suurkaupungin vilinää shoppailijalle ja vilkkaasta yöelämästä nautiskelijalle
- Eksoottisia safareja ja slummi-kierroksia seikkailijalle
- Uniikkia paikallista taidetta taiteen rakastajalle
- Historiaa ja hyvin kaunista luontoa monessa eri muodossa.

Mutta kun ihmiset Namibiassa ja Zambiassa ovat avoimia ja välittömiä, niin Etelä-Afrikassa kokemuksista paikallisisten kanssa jää usein hieman outo tunne. Kansa on jakautunut ja peloissaan. Rasismi kukoistaa (peittely yrityksistä huolimatta se on melko räikeää jos ryhtyy yhtään syvällisempään keskusteluun ihmisten kanssa) ja ihmiset elävät kaltereiden takana ikuisen väkivallan pelossa.

Vietin Etelä-Afrikassa pidemmän aikaa, joten kerkesin myös lomailla eri paikoissa muutamaan otteeseen. Ehkä hienoin reissuni oli muutama vuosi sitten Kap Kaupungista alkava road trip, jossa matkustimme kaunista puutarha reittiä (Garden Route) itään Porth Elizabethin kautta Durbanin hiekkarannoille. Senpä vuoksi turistimaisia kuviakin on kertynyt tältä etapilta.


Vinkkinä koruintoilijoille...Etelä-Afrikasta löytyy useita mahtavia helmi-ja korutarvike kauppoja ympäri maata. Hinnatkaan ei päätä huimaa. Tämä muuten pätee muuhunkin kuin vain helmeilyyn.  Asuminen, syöminen, erilaiset aktiviteetit ja shoppailu ovat melko edullista lystiä länsimaiselle matkaajalle. Kunhan muistaa että omasta turvallisuudesta ei kannata tinkiä. Pakettiautoista muunnellut minibussit ovat Afrikassa yleinen näky (ja erittäin halpa matkustustapa) ja eittämättä varmaan hieno elämys,  kannattaa vaan miettiä haluatko sen olevan viimeinen elämuksesi.

2 kommenttia: